Milkos može proizvoditi 150.000 litara mlijeka

Bez autora
May 15 2011

Sarajevska mljekara Milkos najveća je domaća fabrika mlijeka i mliječnih proizvoda u BiH. Proizvodni proces odvija se po vrhunskoj i najnovijoj tehnologiji, a mlijeko i mliječne proizvode plasiraju na tržište cijele BiH i susjednih država, osim Hrvatske. Nemaju problema s plasmanom proizvoda i pored velike konkurencije na tržištu. Milkos zapošljava oko 100 radnika. Mašine za preradu mlijeka su najviših evropskih standarda. Mljekara trenutno prerađuje 60.000 litara mlijeka dnevno, a kapacitet joj je 150.000 litara. Mjesečno urade i oko 1.500 mikrobioloških analiza. Najveća ulaganja firma trenutno ima na svojoj farmi Spreča kod Kalesije, gdje ima 1.300 grla stoke, a od toga je 620 muznih krava koje dnevno proizvode 16.000 litara mlijeka. Svoje ostale potrebe za mlijekom Milkos namiruje s farme Butmir i od 1.300 malih farmera, proizvođača mlijeka iz Kantona Sarajevo i okruženja.

Milkos može proizvoditi 150.000 litara mlijekaSarajevska mljekara Milkos najveća je domaća fabrika mlijeka i mliječnih proizvoda u BiH.

Proizvodni proces odvija se po vrhunskoj i najnovijoj tehnologiji, a mlijeko i mliječne proizvode plasiraju na tržište cijele BiH i susjednih država, osim Hrvatske, kazao je direktor Milkosa Adin Fakić.

- Nemamo problema s plasmanom proizvoda i pored velike konkurencije na tržištu. Milkos zapošljava oko 100 radnika. Mašine za preradu mlijeka su najviših evropskih standarda. Mljekara trenutno prerađuje 60.000 litara mlijeka dnevno, a kapacitet joj je 150.000 litara. Mjesečno uradimo i oko 1.500 mikrobioloških analiza - kaže Fakić.

Prema njegovim riječima, najveća ulaganja firma trenutno ima na svojoj farmi Spreča kod Kalesije, gdje ima 1.300 grla stoke, a od toga je 620 muznih krava koje dnevno proizvode 16.000 litara mlijeka. Svoje ostale potrebe za mlijekom Milkos namiruje s farme Butmir i od 1.300 malih farmera, proizvođača mlijeka iz Kantona Sarajevo i okruženja.

Čaušević: Proizvodnja putera nije isplativa

Osim mlijeka, Milkos proizvodi i feta sir te mliječne namaze, ali, kako je kazao Nedim Čaušević, vlasnik i direktor firme Teloptic, u čijem je vlasništvu i Milkos, još ne proizvode puter, jer je to neisplativo u BiH.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik